петък, 3 септември 2010 г.

Уроци по малоумие

Тия дни излизат все повече и повече новини около поредните малоумия във властта.

Автобусни линии по републиканската пътна мрежа ще могат да се поддържат само между градове с над 30 000 души население, съобщава днес в."24 часа". Това предвиждат промени в Закона за автомобилните превози, подготвени от Министерството на транспорта. Това означава, че директен автобус ще може да има само например между София и Варна и София и Бургас, но не и между София и Китен, Пловдив и Албена и т.н. Дали това е опит да се вкарат "правилните превозвачи" в играта? Или изритват общините от играта и вече министърът на транспорта раздава линиите?

Тази седмица министър Трайков си постави голямата цел да построи писта за Формула 1 в България. Е, истината се оказа някак по-друга. Emirates Associated Business Group (ЕАBG) посочва в свое писмо, че няма никакво намерение да влага пари в подобно начинание и е толкова разочарована от изопачаването на информацията от страна на българските власти, че няма да инвестира изобщо в България. Изявлението на фирмата е изпратено до вестник "Сега" в отговор на негово запитване. Изпълнителният директор на ЕАBG Раид Абу Худра заявява, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България.
"EABG бе поканена чрез посредник от офиса на министър-председателя да обсъдим възможността за участие в проекта за "Формула 1". Ние споделихме пред посредника, че EABG няма да бъде заинтересована, но той спомена, че така ще се открие шанс и за други инвестиции, а проектът за "Формула 1" е добра възможност, защото по него е свършена много работа. Ние бяхме в региона и решихме да се отбием за един ден и да проверим за какво става въпрос", обяснява в писмо до "Сега" изпълнителният директор Раид Абу Худра.
Според публикацията в "Сега" компанията протестира и срещу това, че в официалните прессъобщения на МС и на Министерството на икономиката тя е представена като държавна, а не като частна, каквато е, а собственикът Мохамед Абдул Жалил ал Блюки е обявен като шейх вместо като бизнесмен. Подписаният документ също бил преувеличен, макар да е единствено "писмо за намерение".
На 30 август Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обяви, че съвместна компания между държавни фирми от България и Абу Даби може да построи и управлява бъдеща писта за Формула 1 край София. Според официалната информация министърът на икономиката Трайчо Трайков и шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки са подписали меморандум за сътрудничество, в който е записано създаването на смесената компания. В съобщението се посочваше, че от страна на Абу Даби в съвместната фирма ще участва държавната Emirates Associate Business Group (ЕАBG). Тя трябва да осигури финансирането на проекта. Същия ден беше обявено, че преди да се срещне с Трайчо Трайков, шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки е разговарял и с премиера Бойко Борисов. Двамата са обсъдили перспективите за участие на арабската страна в инфраструктурни проекти у нас като пристанища, магистрали и други. Пресслужбата на Министерския съвет разпространи и снимка от срещата. Само преди два дни лично министър Трайков обяви в интервю за НТВ, че е оптимист за осъществяването на проекта.
Междувременно проверка на "Дневник" установи, че съобщението на официалната страница на икономическото съобщение е променено. В него вече се посочва, че компанията е частна, а ал Блюки е наречен просто собственик, а не шейх. "Променихме първоначалното съобщение, защото получихме сведения, че фактите не са точно такива. Допълнителни въпроси към министър Трайчо Трайков, който е в парламента", коментираха от пресцентъра на министерството.

Въпросите за бъркотията с новите документи за самоличност трябва да бъдат отправени към предишния вътрешен министър Михаил Миков, бе категоричен днес вътрешният министър Цветан Цветанов. Когато станах министър на вътрешните работи, имаше подписан договор със Siemens и изпълнението му беше започнало, каза Цветанов. А ние сме невинни, нали?! На парламентарно питане днес Цветано отново оневини полицаите за нахлуването в частен дом в Кърджали. Мотивът му - живеещият там е бил осъждан. Е хайде всеки който е осъждан да го пребиваме превантивно, а?!

Извънредно активният напоследък министър Найденов пък достигна до нови върхове. Той обяви, че обществото трябва да плати "данък дете", за да се гарантира здравето на нацията. Така той обясни готвеното поскъпване на таксата за детска градина и столовото хранене на учениците от новата учебна година. Целта е в менюто на децата да влязат качествени стоки - мляко по БДС и колбасите по стандарт "Стара планина".
"Ако някой смята, че ще си води детето за 20 лв. на месец на детската градина и то ще яде качествено, нека ние да обясним на тези драги родители, че това няма да стане. За децата си трябва да извадим (пари - б.а.) и да си платим. Вижте какво се яде сега в детската градина - едни намазани филии с не знам какво и отгоре поръсено с още не знам какво", аргументира се Найденов.
Най-вероятно Мирослав Найденов просто се опитва да намести фирмите за които работи, чрез стандарта "Стара Планина" и в детските градини. Да им гарантира пазар и по-големи печалби. А "загрижеността" за здравето е същата, като тази на Дянков, когато в края на миналата година ни проглуши ушите, че увеличението на акцизите на цигарите са правила за да се увеличели парите за здравеопазване.
Виждаме какво стана на практика - акцизите на цигарите са увеличени, а парите за здравеопазване са отрязани наполовина.

И като говорим за отрязване - Регионалният център по здравеопазване е започнал проверка по случая с медицинската сестра от Детското отделение в белоградчишката болница, която по невнимание отряза фаланга от пръст на дете, сваляйки абокат.

Какво ли още ни чака?!

Няма коментари: