четвъртък, 2 септември 2010 г.

Кой ми сра в гащите!

В страната няма лаборатория, която да докаже точно колко процента е съдържанието на месо в колбасите. Това установи проверка на БНР днес.

Репортерка занесла за изследване карначе с марката "Стара планина" от произволно избрана фирма.

Лабораторният анализ на карначето показва, че съдържа свинско месо, но експертите обясняват, че не могат да установят точно колко процента е месото. Това поражда съмнения за контрола върху продуктите и най-вече за произведените по стандарта "Стара планина".

От Националната ветеринарномедицинска служба отговарят, че за карначето "Стара планина" не се изисква изследване, което да докаже колко процента е месото. Според технологията продуктът трябва да се произвежда само от месо и с тлъстина до 35 процента. Контролът е предимно върху документите в предприятията.

Ветеринарите уверяват, че периодично проверяват дали се спазват стандартите за продуктите "Стара планина" от фирмите, които произвеждат такива колбаси.

Сега очаквам иначе активния шеф на НВМС, барабар със земеделския министър, да обяснят как така уж има стандарт, а никой не може да контролира дали се спазва. И защо ги ручахме жабетата?

Няма коментари: