неделя, 7 октомври 2007 г.

Издънките на Вълчев и Орешарски

bTV успя да заснеме как Орешарски и Вълчев си говорят по време на кратката почивка между преговорите, без да подозират, че някой ги "следи":
Орешарски: Дай да разваляме седянката. Първо да мислим за числа, съкращения и после...
Вълчев: Аз предлагам така: теб и без това няма да те има сега известно време...
Орешарски: Да, три дни.
Вълчев: Два де, стига така.
Орешарски: Е, в сряда на обяд ще дойда.
Вълчев: И да видим дали е възможно в това време да направим някакви експертни разговори. Горе-долу по една, две сметки да направим, за да приказваме.
Орешарски: Не, не трябва да се прекъсва. От утре (бел. ред. понеделник) експертни разговори. Те ще размотаят.
Вълчев към синдикатите: Сега уважаеми колеги да продължим нашата работа ...

Как ми се иска да е без коментар! Но явно останаха малцина, които умеят да разсъждават със собствените си глави!

Тия, дето плюят по нашите учители са определено прости, неграмотни и неблагодарни хора. ”Учи куче да те лае” трябва да е новата поговорка за нашето време.

Аз просто се опитвам да смятам- Значи- средна заплата 320лв.ОК. Прибавяме 13-та заплата която след облагане е около 280 и какво получаваме 12х320=3840лв +280 лв=4120лв; 4120/12=343.333...лв Така е според простата МАТЕМАТИКА, но не и според Орешарски, според него резултата от горното пресмятане е 472лв. Б..х ма..му.И този ни управлява финансите???? Докога ще ги търпим да ни настройват един срещу друг, Браво на даскалите всички здравомислещи са с ВАС!

Управляващите и слугинските медии и социологически агенции се опитват със всички средства да настроят родители и общество срещу учителите. Играта ”разделяй и владей” я играят от доста време (за съжаление досега успешно) по отношение на всяко съсловие, което се опита да надигне глава. Недоволството си от сериозното нарушаване на учебния процес трябва да насочим в правилната посока - към правителството. Пари има както за 100% увеличение на учителските заплати, така и за подобаващо увеличение на заплатите на преподаватели, учени, лекари и др. Постоянно ни натякват, че производителността на труда тук била 3 пъти по- ниска от тази в ЕС. Първо това не е вярно, тъй като ако се отчете делът на сивата икономика разликата става много по-малка и второ - заплатите тук са 5-10 пъти по-ниски. Това означава, че у нас страшно много се краде, укриват се данъци и мошениците богатеят с невиждани темпове за сметка на обедняването на 80% от хората. Никой вече не се страхува да демонстрира богатство, което далеч надхвърля декларираните доходи. Това статукво иска да запази правителството. Ако искаме нещата да започнат да се оправят и да помогнем и на себе си, трябва открито да подкрепим учителската стачка и тя да прерасне в ОБЩОНАЦИОНАЛНА.

100% били нереално много, схеми меми. Истината е, че от години учителската заплата е нерално ниска. Тези 100% са 150-250 лева на учител след данъците. Двеста лева средно на човек при около 102 000 учители в училища и детски градини правят 20 000 000. По 12 месеца - 240 000 000. От тях същият месец в магазините остават 20% ДДС. Значи се касае за 200 милиона за учителите и 60-70 за помощния персонал. На фона на 3 милиарда за корвети и хеликоптери и 4 милиарда излишък и 7 милиарда резерв за каква икономическа дестабилизация се говори. Държавата свали рязко корпоративните данъци и осигуровките, вдигна пенсиите на два пъти (около 500 милиона са това) и сега за 250 милиона лева тръгна да разправя - сакън, хиперинфлация.
Кои са тия, дето и те ще поискат 100%? Военните и полицаите ли, дето вземат 3-4 сегашни учителски заплати? Държавната администрация ли, която е раздута и неработеща? Кой? Само хора, които реално работят, могат да имат претенции за заплати. А те не са много.

Засрамете, че вярвате на управляващите, че няма пари! 1080€ е брутната минимална работна заплата при 100% средна производителност за ЕС. Производителността на труда в България е 37% от средната за ЕС. Толкова ли сте глупави, че не можете да направите простата сметка 1080х0,37=399,60€ брутна минимална работна заплата?! Разбирам да се инатяха да качват заплати, защото са решили, че тези пари трябва да се инвестират в подобряване на болничната и училищната материална база, изграждане на инфраструктура и т.н., но нищо такова не се случва в България в момента. С тези 3млрд. лв бюджетен излишък преспокойно могат да се довършат АМ ”Тракия” и АМ ”Хемус”... Но никой от управляващите не говори за нещо подобно и явно отново нашите пари ще бъдат разпределени между ламите из властта. Браво на даскалите, че са единствените в България, които са решили да надянат най-накрая хомота на властта!

Няма коментари: