четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Родната полиция ни пази... дори и да спи



Не снимайте полицай, когато спи по време на работа. Опасно е.

Той спи, но цялото МВР будно бди за него. За да ви стъжни после живота.

Така поне се опитват да направят с Боян Максимов от Варна, осмелил се да снима три спящи униформени в полицейската кола. (Поне един да беше буден - на пост заради полегналите.)

Проверяват го, де където го сварят - сякаш снимката му е раздадена на всички варненски патрулки.

"Уморени са били", сигурно ще каже министърът на министерството с най-високата средна заплата и с най-голям бюджет.

От какво? И да не изкарат годишния изпит по Обща физическа подготовка, продължават работа - дори и сто кила да станат, и дори заплатите им не намаляват. Психотестът вече не е задължителен - отпадна при управлението на ГЕРБ. Чужди езици не се напъват да учат, както констатира преди ден британският посланик Джонатан Алън, откъдето е и неразбирателството с туристите.

Обири не разкриват. С телефонните измамници не се справят. По убийствата, станали знакови заради обществения интерес към тях, се дънят - сестрите Белнейски, отвлечената и убита 17-годишна Мирослава от Перник, удушената в Борисовата градина Яна.

Имат си прокуратура, която ги оневинява при всеки случай - като този, в който пребиха семейство в Кърджали. Като преди това се разтакава две години, докато се забрави насилието.

Ако пък се окаже, че не реагират както е редът при жалби срещу техен колега - като полицая в Ловеч, разстрелял от упор момиче, което го е отхвърлило, им правят "забележка".

Служители на МВР, като говорителката на варненската полиция Калинка Пенчева, си позволяват публични обиди, наричайки "селски глупак" човека, направил снимката. Калинка, както се разбра, не е случайна фигура във Варна - премиерът е кръстник на сина й, и се явява някакъв партиен функционер на местно ниво - или функция на ГЕРБ, все едно...

Всички сме глупаци, че позволяваме такава полиция да ни пази. И даже й плащаме...

Както отбеляза сполучливо един коментатор, имаме си цял сюжет за Приказка:

Каква богата на приказни мотиви история:

1. Спящи красавци – трима полицаи, за които историята не ни казва дали са гризнали отровната ябълка преди това, но чийто пол премахва завинаги джендър-стереотипния привкус на оригиналната приказка. Знаем само, че са изпълнявали служебните си задължения “по Закона за МВР”.

2. Селски глупак - Боян Максимов, човекът имал “глупостта” да заснеме спящите жреци на обществения ред.

3. Кръстницата – Калинка Пенчева, говорител на варненската полиция, “кръстила” бдителния гражданин Максимов “селски глупак”. Освен с цветистия си език и очевидната си склонност си да “кръщава” неудобните на варненската полиция с обидни епитети, Кръстницата е известна (според самата нея!) и като печелил награди за разследваща журналистика бивш журналист. И за да стане още по-вълшебно, в щастливата история на Кръстницата има и Кръстник – най-любимият кръстник на деца в Ченгесария, по-предпочитан дори от кръстниците-феи – вездесъщият Бат’ Бойко!

В крайна сметка изявлението на говорителката на варненското МВР щеше да бъде тотална профанщина, ако не беше на нивото на родната полиция, която ни пази, спейки. 

Основателно си задавам въпроса защо въпросната лелка не я зачешат с кодекса за етично поведение на държавните служители в МВР? Все пак по тоя кодекс изгониха и изпонаказаха сума и читави служители. Явно защото е наш човек нищо няма да последва.
6. Държавният служител изпълнява своите задължения в услуга на гражданското общество.
7. Държавният служител пази доброто име на институцията, която представлява.
8. Държавният служител насърчава хората да уважават закона, като дава личен пример с поведението си.
9. Държавният служител се отнася с уважение към всички представители на обществото.
10. При изпълнение на своите професионални задължения държавният служител търси подкрепата на обществеността и съдейства за установяването на добри отношения с гражданското общество.
21. Държавният служител следва принципа, че всеки обвинен в престъпление се счита за невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда.
22. Държавният служител, при изпълнение на професионалните си задължения, зачита правото на живот на всеки човек и неговото достойнството, като не извършва, провокира или толерира какъвто и да било акт на изтезание, нечовешко и унизително отношение или поведение.

А защо е наш човек ли? Ето:

Калинка Пенчева е от Перник.

Пристига във Варна и решава да стане журналист.

Започва работа в местния вестник „Черно море” и се изживява като криминален репортер.

Бързо е овладяна от тогавашното ръководство на РДВР – Варна чрез собствениците на вестника и става доверен дописник на шефа на Дирекцията ген. Веселин Петров.

Именно благодарение на усукването около генерала Калинка се набутва като пресаташе в Дирекцията на полицията на морската столица. Брат и започва също работа в РДВР – Варна.

С разклащането на позициите на генерал Веселин Петров обаче, тя от негова досадна сянка набързо го предава, изпада в истерични ругатни против него и се прилепва към заместника му Димитър Димитров, който по-късно оглавява ОДП- Варна.

През това време звъни под път и над път на Бойко Борисов с когото легендира, че е изключително близка. Кани го да стане кръстник на детето и и кръщенето се превръща в пиар изпълнение.

По времето на управлението на ГЕРБ получава апартамент от Областна управа – Варна в лицето на Данчо Симеонов след намесата на шефовете на ГЕРБ – Варна.

Пенчева се набърква и в грандиозен скандал след като си позволи да звъни посреднощ на председателката на варненския окръжен съд за да и крещи срещу варненска съдийка, която произнесла неизгодно решение за нейна приятелка. Нарича съдийката с обидни имена и вдига селски скандал по недопустим начин за служител на МВР, който си позволява да притиска назависими съдии.

Въпреки че като служител на МВР би трябвало да е деполитизирана, Пенчева е в непрекъснат контакт с партайгеносетата на ГЕРБ – Варна, а отскоро се изживява и като довереник на новия шеф на ГЕРБ – Варна Иван Портних.

Няма коментари: