петък, 30 март 2012 г.

Белене! Белене!?

След двегодишни колебания правителството на Бойко Борисов сложи край на проекта АЕЦ "Белене". Кабинетът реши на последното си заседание да спре изграждането на АЕЦ "Белене". Основното обяснение, което беше изтъкнато от Борисов за прекратяването на проекта, е това, че при цена от 6 млрд. евро и кредит с лихва от 10-12% цената на АЕЦ "Белене" ще достигне 10 млрд. евро, които страната ни няма възможност да плати. Доколко проектът е финансово обоснован обаче, трябваше да покаже докладът на консултанта HSBC, който струва 2 млн. евро. Това беше и една от причините Борисов да протака решението си, което въпреки всичко беше взето, без да бъдат видени данните на финансистите.

Наистина неприятно е, че решението е взето без да се види доклада от HSBC - защо по дяволите бяха платени пари на тази фирма!? И другото неприятно е, че решението за спиране на "Белене" е взето по време, поразително съвпадащо с посещението на Хилари Клинтън в България.

Народът обаче ксе тресе от радост. Голяма радост! Оттървала се нацията от Руската зависимост? Ами преместването на един реактор от една площадка на друга, това оттърване ли е? И на свободната газова централа навярно с шистов газ.

Газовите турбини за които се говори са глупост, защото са неефективни, ако не се използва остатъчната топлинна енергия при горене на газа. Неизползването на тази енергия намалява ефективноста с 25-30 %. Тоест следва до една такава централа да има или един голям град, или голямо промишлено производство което да използва парата и топлината. Такива там няма как да има. Затова в Европа такива централи се разсредоточават до градовете и са с мощности съответстващи на потреблението на остатъчната топлина. Съществуват такива централи в Русия защото си имат Газ. Тоест ние обявихме поредната глупост, или отново лъжем Руснаците, а това правителство прехвърля картофа за газови централи на следващите.

 За пореден път се убеждавам колко лесно се манипулира един прост народ. С колко станахме независими? С нищо.

И не, че нещо съм Тома Неверни, ама много ми е любопитно как 30-годишен, дето се казва - политик с жълто около устата, ще отиде да обясни на руската страна как ще се разделим като приятели! Аааа... и да поиска намаление на цената на газта! Сигурен съм, че ако това начинание имаше как да успее - лично Той щеше да се нагърби с изпълнението му, за да има "Конграчулейшънс!".

С половин уста все пак признаваме, че истинската причина е липсата на пари. Даже ще разчитаме на това като аргумент да не ни се разсърдят. Ами не е ли резонен въпросът какво по дяволите стана с тия пари бе, хора? Стандартът ли ни се подобри? Здравеопазването ли оправихме?? Пенсионната система ли??? Инфраструктурата ли???? В какво вложихме парите си в края на краищата?!? Защото видно е, че резервът си замина. Къде ли?... За какво ли?...

Няма коментари: