четвъртък, 4 август 2011 г.

По метода на ГЕРБ

Полицаят от дирекция "Престъпления по пътищата" Константин Иванов, който разкри, че автомобилите на фирми, дарители на МВР, се „пропускат“ при проверки, е бил принуден да напусне системата след натиск.

В края на май той разказа пред bTV как в столична караулка има странен неофициален списък с модели и номера на коли, както и с инструкция те да не бъдат спирани.

Причината е, че принадлежат на фирми, които правят дарения на полицията.

След осветляването на скандала обаче срещу него започват дисциплинарни производства.

"Аз подадох сигнал на 3 май, но до излъчването на репортажа министерството не направи абсолютно нищо. Трябваше да дойдат да видят нашите автомобили, защото списъците бяха вътре в колите, бяха махнати от караулките, защото изтече информация, че вашата телевизия подготвя репортаж по този случай. Да вземат списъците от колите и тогава резултатите щяха да бъдат много по-различни", разказа пред bTV вече бившият полицай Константин Иванов.

В действителност проверката протекла, като събират 150 полицаи от групата и ги карат да напишат какво знаят по изнесената информация.

Само Константин Иванов и още един полицай потвърждават и разказват детайлите. Колегите му мълчат.

"Аз останах сам не просто срещу 150 човека, аз останах сам срещу държавата. Не трябваше да ме оставят сам. Искам да ги попитам сутрин, когато станат, какво виждат в огледалото? Достойни мъже ли виждат, или нещо съвсем друго? Със страх се управлява в цялата система на МВР.  И това нещо си даде плодовете", смята той.

Константин Иванов е човекът, който разказва на комисията, проверяваща случая, откъде, как, кога и защо е получил списък с колите на спонсорите на полицията.

"Аз никога не съм се крил, че ще го изкарам този случай наяве. Има сериозно засегнати обществени интереси и като служител на МВР основната ми функция е да защитавам тези обществени интереси. Аз не забравям откъде идва моята заплата. Заплатата идва от българските граждани. Това, което съм свършил, смятам, че ми е задължение по служба", категоричен е бившият полицай.

Той напуска след 20 години работа в МВР. Казва, че не е имал особен избор, защото след репортажа е бил подложен на натиск.

Дисциплинарните производства срещу него са 5, след като става ясно, че той е човекът, извадил на показ даренията в МВР. Наказан е само за едно нарушение – с година порицание. Причините са различни.

"За това, че не са ме намерили на автомагистрала "Люлин", а всъщност не са ме търсили. Направиха ми и една проверка юни месец, че в 13,30 не са ми били чисти обувките", заяви бившият полицай.

До този момент от пресцентъра на МВР мълчат по въпроса колко и какви са сигналите срещу полицая.

Той признава, че е осъден на 100 лева глоба заради това, че през 2001 г. по време на работа е нанесъл лека телесна повреда на пиян шофьор след преследване.

Очаква атаки срещу себе си. Въпреки това е убеден, че отново би подал сигнала за даренията, дори и да знае крайния резултат за себе си.

"Полицаят не трябва да забравя, че е на улицата, за да защитава обществения интерес. Трябва да знае също, че страхът не означава нищо. Защото заради страха може да не се прибереш вкъщи", категоричен е Константин Иванов.

Браво в цялата държава, само 2-ма полицаи знаят каква им е работата и вече единия не е полицай. Срамота... Бойко и Цецо срещу какво казаха, че се борят.. че май съм позабравил... Съществува „октопод” в държавната администрация. Този октопод разпростира пипалата си във всички структури и звена на държавата и служители работещи там повече време, нямат никакъв проблем да повлияят на решенията на един или друг орган, когато тези решения могат да бъдат в ущърб на някой от същият този октопод. Те взаимно се пазят, за да не лъсне пълната им некомпетентност, корумпираност, мърлячество и произвол при осъществяването на нерегламенрирани действия или бездействия.

Няма коментари: