сряда, 10 ноември 2010 г.

bTV се сгромоляса

Сензационните разкрития преди седмица в сутрешния блок на bTV за черното тото у нас и участието в него на ЦСКА се оказаха вътрешномедийна партенка. Установено е, че зад образите на букмейкър и футболист са се скрили служители на медията, които "извадиха" наяве схемата за уреждане на мачове, пише спортното издание sportline.

ЦСКА например бе обвинен, че нарочно прекратил мача в Мездра през пролетта, за да спести огромни загуби на заложилите за "2".

Цялата фалшификация била разплетена, след като случаят бил предаден от БФС на Прокуратурата. Пред нея "журналистите" от бТв вече нямало как да не разкрият самоличността на "разобличителите".

Шефовете на телевизията едва не колабирали като разбрали,че зад активното мероприятие стоят хора от сутрешния блок и репортерът Петър Нанев. Той е "футболистът" със сензационните разкрития. Представеният като букмейкър в студиото също е служител на bTV - синоптикът Емил Чолаков. "Интервюто" било организирано с цел да вдигне рейтинга на сутрешния блок.

Очаква се на следващия борд на директорите на тв-консорциума да се вземат унищожителни мерки по скандала, който се очаква да нанесе съкрушителен удар най-малко върху сутрешния блок.

От ръководството на медията са пробвали всякакви методи, за да тушират удара.

"Разкритията" на телевизия bTV от преди дни по темата за черното тото в българския футбол и за схемите, по които се уреждат мачове, вече са свалени от сайта на телевизията.

Същевременно темата е сред водещите в повечето спортни издания. А според запознати е имало натиск върху "7 дни спорт" за спиране на материала по темата.

Припомням, че в "разкритията" на сутрешния блок на телевизията мъж, представен зад параван за роден футболист, разказа, че при едната схема президентите на клубовете се разбират, че на единия този сезон му трябват 3 точки от другия. В деня на мача треньорът или президентът на клуба слизат при футболистите и казват: „Момчета днес трябва да помогнем на тези хора, но вие ще си вземете премиите като за победа. Те ще ни върнат услугата догодина”.

В друга схема са клубовете във втората половина на таблицата, които се издържат изцяло от тото. При нея президентът влиза в съблекалнята и казва: „Момчета днес трябва да паднете с четири гола разлика”. И футболистите излизат, играят, но гледат да паднат с четири гола разлика.

Скандалът, е шокиращ за медийната общественост, и разплитането му може да доведе до други нагласени репортажи, целящи вдигане на рейтинга и отклоняване на общественото внимание от значимите за деня теми.

Няма коментари: