сряда, 17 септември 2008 г.

За новите цени на природната газ

Големи потребители поискаха промяна във формулата на цената, залегнала и в договора с "Газпром"

"За година и половина, след промяната на газовия договор с руската компания от сегашното правителство, натрупаното повишение в цената на синьото гориво надхвърля 35%."

Има ли нормален човек, който би предоговорил условията по изгоден договор поне 4,5 г преди да изтече неговият срок. Ако това го направи министър и се разчуе, оставката е най-малкото, което може да му се случи.
При нас го направи министър, който имаше рейтинг, клонящ към нулата и в ситуация, в която беше ясно, че ще бъде принуден да подаде оставка заради друг развихрил се скандал (Булгартабак).
Някой би ли ми обяснил, колко нормален е подобен ход?

Колкото до понятието "пазарна цена", то е абстракция. Цените по стария договор също са пазарни след като едната страна се е задължила да продава, а другата да купува при тези условия. Договорът (търговски, граждански, международен) или се изпълнява или неизправната страна отива на съд.

Има и един друг аспект в непрекъснатото настояване на "Булгаргаз" цената да расте и тя има толкова общо с пазарната логика, колкото строителството на мост над Дунав с прокопаването на тунел до Китай.
Публична тайна е, че действията на "Булгаргаз" се диктуват от политическата логика на правителството, което трябва отнякъде да финансира договореното участие в проекта "Южен поток". Изпълнител от българска страна по този договор не е английската кралица, а именно "Булгаргаз", който трябва да отчете ненормално високи финансови резултати, за да получи нужните кредити.

След сериозните инвестиции за преминаване от ток на газ в цели сектори на реалната икономика (бяха газифицирани предимно промишлените зони на градовете, не толкова домакинствата), решението на управляващите да предоговорят условията по един стабилен договор може да се определи най-малкото като недалновидно, ако не и престъпно.

Мисля всеки разбира къде би било мястото на Р.Овч, ако бе направил всички тези "гафове" в някоя бяла държава. На много места по света неговото поведение би повлякло и правителството. Още повече, че решението за предоговаряне едва ли е било лично негово като ресорен министър.

Няма коментари: