събота, 17 май 2008 г.

Фалитът на ПИБ или силата на слуховете

Ако ПИБ фалира, в което се съмнявам, то това ще бъде първият банков фалит заради софтуерни грешки. А истинската история е следната:

ПИБ внедриха нова система на системния си софтуер - както вътрешното им управление, така и електронното банкиране на клиентите. Новата им софтуерна система се казва FLEXCUBE и представлява софтуерен продукт, писан от индийци и приспособен от Сирма (онези с детските градини). Не е ясно как работи вътрешнобанковата част, но поне модулите, отговарящи за електронното банкиране на клиентите са под всякаква критика.

Всъщност проблемът ПИБ изригна от негативните коментари на клиентите им, ползващи електронно банкиране. Неудобният и неясен интерфейс е достатъчен повод за човек, привикнал на ел.банкиране да смени банката си, но голямата беда дойде от погрешно изчисляваните сметки, в резултат на което много хора се събудиха длъжници с по 13 милиона лева на минус в сметките си и съответно подпалиха форумите с изразено крайно недоволство. Други пък препредаваха слуховете, а кой е по-чувствителен към несигтурност от бъдещите и настоящи майки в бг-мамма?! Дори в СетКом форума се заговори да калпавият им софтуер и как можеш ад изтеглиш милион долара от сметакта си! Но PR-ите на банката го проспаха тоя момент, вестниците пък упорито мълчаха сякаш както винаги чакаха някой да им го сдъвче и да им го изплюе притоплено и наготово.

Оттам нататък кой разбрал, кой не разбрал, а слухът за проблеми на ПИБ се разрастна главоломно и предизвика поредица от неадекватни реакции както на ръководството на банката, така и на медиите, като вълната от идиотизъм просто нямаше начин да не хване при любимият ни премиер, който както винаги се изказа неподготвен.

Дружно беше измислен враг, който се опитва да дискредитира банката, извиха се опашки за теглене на влогове, в мислите на хората се върна спомена за едни опашки отпреди 10 години. Но както се казва - крушката си има опашка. ПИБ обективно няма проблемите, които й се приписват от слуховете, проблемът е общонационален - незапомнената от Виденов насам инфлация, скъпото гориво, явно неадекватното управление генерират обществено напрежение, което сега съвкупно се канализира през проблемът с ПИБ.

Няма коментари: