неделя, 13 април 2008 г.

Румен Петков подаде оставка

Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 година в Плевен. Женен, баща на двама сина.
Учи в Математическата гимназия в града. Висшето си образование завършва във факултет “Математика” в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”. Специализира в Икономическия институт в Свищов.
Занимава се активно с политика от 1991 г. В периода 1995-1999 г. е кмет на Плевен. През 1999 г. става секретар по коалиционната политика на БСП. От 2001 г. е заместник-председател на Висшия съвет на партията, от 2005 г. - министър на вътрешните работи.
Румен Петков е председател на Националния предизборен център на левицата по време на три поредни кампании - за избор на президент, местни органи за самоуправление и парламент. Депутат в 39-то и 40-то Народно събрание.
В периода 1995 - 1999 година той е кмет на Плевен. През 1999 г. става секретар по коалиционната политика на БСП. От 2001 г. е заместник-председател на Висшия съвет на партията. Председател e на Националния предизборен център на левицата по време на три поредни кампании - за избор на президент, местни органи за самоуправление и парламент. Депутат в 39-oто Народно събрание. На парламентарните избори през 2005 г. се явява като кандидат на “ Коалиция България” за 15-и избирателен район – Плевен. Влиза в състава на 40-о НС. От август 2005 г. е избран за Министър на вътрешните работи.
На 10 ноември 1997 година Плевен Румен Петков е отстранен от длъжност в продължение на четири дни от окръжния прокурор Евелина Попова, заради обвинение в престъпление по служба. Окръжната прокуратура в Плевен образува четири дела срещу Румен Петков – две от делата срещу министъра са стопански престъпления и две за криминални.
Първото дело е образувано по чл. 282 затова, че като кмет на Плевен раздава незаконно петдесет и шест общински жилища без да спази съответния законов ред. Делото се води в Ловешкия районен съд, защото като кмет Петков може да окаже натиск на плевенския съд. Делото е прекратено поради липса на престъпление. Няколко месеца по-късно прекратяването на делото е потвърдено и от ВКП.
Второто дело е през 1997 година и е за причиняване на екологични щети. Румен Петков дава разрешение за построяването на мотописта в защитената местност “Кайлъка” в Плевен. При строежа били унищожени 8 дка ценна растителност. На четвъртия ден – 14 ноември, прокурорът от Главна прокуратура Михаил Дойчев взема следствените дела в Главна прокуратура и сваля обвиненията срещу Петков.
Третото дело срещу вътрешния министър също е образувано през 1997 година и е за самия строеж на мотопистата. През 1999 година делото е прекратено с постановление на прокурор от Ловешката районна прокуратура, отново поради липса на престъпление. През 2001 година постановлението на ловешката районна прокуратура е потвърдено и от ВКП.
Четвъртото дело срещу Румен Петков е образувано през 1999 година по обвинение за хулиганство и възпрепятстване на полицейска проверка във вилата на мотоциклетиста Богдан Николов във фондация “Кайлъка”. Тогава Петков взима ключовете от полицейската кола, дошла да претърси мястото и пречи на акцията. Николов е арестуван за трафик на крадени коли. При обиски на жилищата и автосервиза му са открити автомобили, за които се подозира, че са крадени, както и машина за пренабиване на номера. Делото обаче е прекратено. Делото срещу Румен Петков пък е прекратено след като става народен представител и се сдобива с депутатски имунитет.
След кметския мандат на Румен Петков е съставен ревизионен акт и е глобен с 60 минимални работни заплати за продажба на общински имоти на занижени цени и без търг.

С тази биография и за хигиенист не биха ме взели.

Няма коментари: