сряда, 9 април 2008 г.

Убийството - престъпление или държавна политика

Фонтанът “момче и гъска”
Обедно време, оживена столична спирка и стотици граждани в района на хотел "Плиска". Деца играят в градинката до локалното на "Цариградско шосе". Чуват се изстрели. Мъж пада на земята на метри от детската глъч.
Това, че престъпниците станаха толкова нагли, че да гърмят без маски пред стотици хора, не е нищо ново. Очевидно не се стряскат, че някой може да ги види, или че полицията евентуално може да ги хване.
Има обаче нещо много показателно и различно в разстрела на хроникьора на мафията. Георги Стоев в последните седмици е много активен в даването на интервюта. Обяснява надълго и нашироко в ефир кой дърпа конците в държавата. Споменава имената на Маджо, Маргините и ген. Любен Гоцев. Преди шест месеца пред "Монитор" каза, че вътрешният министър и висши прокурори покровителстват мафията. В същото време пред издателя си Стоев споделя, че е бил заплашван и притеснен. Страхува се за живота си и затова решава да говори. Да посочи на полицията своите поръчители, надявайки се да остане жив.
Интересно е какво прави в тази ситуация държавата, в която бивша мутра й навира в очите босовете и как действат. След десетките изписани книги дали Румен Петков или някой прокурор си е направил труда да провери между редовете има ли поне една истина.
Авторът на "БГ Кръстника" открито е нападал всичко на всичко 4-5 души. За тях е казвал, че са мафиоти. Единият се води, че живее в чужбина, двама са на свобода под гаранция, четвъртият е на преклонна възраст, но се радва на добро здраве. Останалите, сочени от Стоев за покровители на босовете, са ръководителят на силовото ведомство и двама-трима прокурори.
Стоев е написал немалко за тях. Ако срещу нито един ченгетата не открият нищо, излиза, че тогава убийството не е престъпление, а държавна политика и МВР не вижда нищо нередно в него.
На всичкото отгоре физическите убийци са толкова спокойни, че и маски не слагат. Тогава или са чужденци, които вече са се прибрали в родината си, или носят маски в делничния си живот, защото все някои от стотиците граждани на "Плиска" трябва да ги е видял и да ги опише.
Градският прокурор Кокинов каза вчера, че ще почват да четат книгите на Стоев. А досега къде бяха? Тези книги излязоха преди години. Всеки от силовото ведомство и прокуратурата е имал време да си вземе една и да види дали има нещо нередно вътре, по което могат да образуват поне предварителна проверка.
Когато има показен разстрел, полицията обяснява, че жертвата е дължала пари или покушението е свързано с бизнеса. Сега мълчат. Май тия версии тук не минават. Или от МВР са били напълно наясно какво казва Георги Стоев.

Йордан Йончев

Няма коментари: