сряда, 12 март 2008 г.

Та ти, циганино, кажи, какво си направил за България…?

Най-расисткото нещо в една държава е Законът за малцинствата. Сякаш не сме всички граждани на една държава, ами някои са като редките видове в природата и им се полагат специални грижи. Забравя се едно много важно нещо - редките видове се отглеждат в резервати и популацията им се следи стриктно и се контролира, защото в природата ако един вид има привилегировано положение се разраства катастрофално и нарушава така нужното за живота равновесие. Всички ние, в нашата държава имахме еднакви възможности да работим и да учим. Защо сега държавата се държи така сякаш е пречела на някои повече отколкото на други. Да не ходят на училище, въпреки че средното образование беше задължително и абсолютно безплатно, си беше техен избор. Всички от така нареченото малцинство, които поне мъничко проявяваха интерес към учението, бяха лансирани и приемани без приемни изпити в елитни учебни заведения, получаваха безплатни жилища, строяха се цели квартали от спретнати еднофамилни къщички. Всичко това беше от държавни пари, нашите пари. Никой не ги е ощетил с нищо, не ги е ограничил. Защо да сме виновни, че нямат образование и са безработни? Ами безработните висшисти, които са инвестирали в себе си и държавата е инвестирала в тях, които са се лишили от правото безотговорно да се припичат мързеливо и да произвеждат деца обикновено умствено изостанали, а ако не са впоследствие страдащи от така наречената “битова олигофрения”? Защо ни показват порутените им къщи, пълни с циганета, кое от кое по-мръсни? Моята къща не ми е подарена, построена е с много труд и лишения. Родителите ми са създали две деца, защото са сметнали, че за толкова могат да се грижат. Защо лежащите по къщите си цигани получават повече пари от голяма част от работещите не цигани, въпреки че парите, които получават наготово са изработени от същите тези работещи нe цигани? Защо малките циганета ги развеждат с автобуси по училищата, купуват им дрехи и обувки, хранят ги, а на родителите им плащат помощи, сякаш са някакви герои на труда? Има толкова бедни не цигани, толкова бедни не циганчета, които със завист поглеждат новите маратонки, новите екипи, закуските на Избраните. С какво толкова са заслужили такова специално отношение и грижи? Не циганите могат да работят за 5 лв. даже и за 2, а те не могат. Не циганите могат да работят земя и да свързват двата края някак, а циганите не могат, въпреки че им предлагаха да вземат земя за обработване. Защо се държат сякаш имат някаква необходима за държавата супер-квалификация и им се полага нещо по-така?
Не циганите могат да пестят ток, вода, храна, да живеят по-евтино, за да оцелеят някак, а циганите висят пред Общината, пред църквите и по кръстовищата за да просят. Поколения наред те само са получавали и няма ли най-сетне да погледнем на тях като граждани на нашата държава, а не като гости, защото, ако са гости, много се задържаха. Ако очакват специално отношение като към застрашен вид, да ги затворим в резервати и да ги обгрижваме там, да контролираме популацията им и района им на разпространение и едва когато са готови и само тези, които са готови да се интегрират в обществото на нас, обикновените българи, тогава да имат право да напускат резервата - да учат, да работят и да раждат толкова деца, за колкото могат да се грижат, защото държавата и по-точно ние, не сме им длъжни с нищо, защото с нищо не сме ги ощетили.
Думите ми не са проява на расизъм, но не искам да съм подложен на такава явна дискриминация. Защо ние си плащаме тока (техния също, защото неплатените им сметки влизат като “загуби по трасето” и увеличават стойността на електроенергията), водата и данъците, а те - не?
Защо родителите ни, които са работили по 40 год. за тази държава, получават по 60 лв. пенсии и си плащат тока, водата и данъците, а те не? Ужасявам се като си помисля, че тяхното количество расте в геометрична прогресия, а ние намаляваме, намаляваме. На гърба на моя син ще висят 10-20 нагли и недоволни циганина и той ще трябва да ги издържа, защото те са със специален статут в държавата.
Кога ще се превърнат в отговорни граждани и ще престанат да бъдат хрантутници? Така в недоумение бавно изчезваме от картата на Европа. И ако Европа или Америка ни упрекнат за нещо във връзка с циганите, ще им отговорим с думите на един американски президент: “Не питай какво Америка е направила за теб, а кажи ти какво си направил за Америка”.
Та ти, циганино, кажи, какво си направил за България…?

Няма коментари: