събота, 20 март 2010 г.

Протестът на българският полицай

Днес отново българският народ е разделен. Защото протестира българският полицай. И естествено според всички той няма никакво право да протестира. Защото всичко му е в ред. Заплатата му е висока, откъде накъде да не си плаща осигуровките като всички останали... Нали? Естествено появиха се и поредните платени статии, че в България имало най-много полицаи на глава от населението. Журналиста не си е направил справка, че най-много служители от МВР на глава от населението не означава непременно най-много полицаи. Защото в първата цифра влиза пожарната, гражданска защита, куп институти, в това число и по психология, администрация и чиновници по министерства и дирекции. Но ние сме си свикнали по дифолт, че една лъжа повторена няколко пъти се превръща в истина. Особено за озлобени хора, които издирват виновника за собствените им нещастия. Защо това да не бъде нещастната кука, която го е спряла с превишена скорост и му е писала акт? Защо да не е тъпанът, който в 2 посред нощ му е съставил предупредителен протокол за спазване на нощната тишина? Защо да не е тъпото парче, което се вози в нови астри, получава хилядарка и по цял ден пие кафета?!
Лесно е, нали? Но същият този мускулест предмониторен герой няма никакво желание да заеме мястото на тъпата кука и да прибира рушвети. Няма и понятие как се работи под натиск от страна на началници, от страна на пишман бизнесмени, политици, от страна на недомислената нормативна база, без никакви права за защита и без никакъв реален ефект от каквито и да е било репресивни действия. Защото тогава се намесва справедливият български съд, който си умира от щастие да осъди нещастно ченге посегнало на циганин, пардон ром, или притеснило алкохолното спокойствие на подражател на Стависки.
По форуми има какви ли не примери от смешни, до още по-смешни. Същият този недоволен гражданин обаче не си е мръднал пръста да се обади по скъпото си телефонче за забелязаното нарушение, не си е потърсил правата, не е прочел и не знае правата си. И не може да осъзнае кой е истинският виновник. Който ни е докарал до тук и който умело подбутва платени статии и дезинформация за да ни насъсква срещу лекари, учители и полицаи.
Да не говорим, че образцовият гражданин не си спомня, че през 1994-та имаше указ, с който се поеха здравните вноски от страна на държавата за държавните служители, което маскира намалението с 10% на техните заплати. Днес отново искат това. Сега пък държавните служители ще си поемат осигуровките, т.е. ще им се намалят заплатите с още 10%.
Но недоволният гражданин се кефи. Защото на чужд гръб и сто тояги са малко. А той ще се прибира в края на работния си ден у дома, няма да се налага да се изправя срещу въоръжени престъпници, и естествено, няма да се осигурява на пълната си заплата.
Защото сме тарикати.
Тарикатите обаче имат един проблем. Нямат алтернатива, но не могат и да стигнат до там в мисловните си напъни. Е, добре. Да си ходят всички полицаи. Кой ще дойде на тяхно място? Желаещи да са на разположение 24 часа, да се изправят със стоп-патрони срещу калашник, да сипват бензин в патрулката, да си носят компютъра от къщи, да си плащат консумативите и да не могат да получават допълнителни доходи от друга законна работа, да се осигуряват на реалните си доходи, май няма!? Но е много по-лесно да крещиш разпалено "ууу", "кука", "ушеви" и т.н. Защото е модерно. А ние сме модерни... тарикати.


А на практика какво става? Няма как една сметка, направена преди три месеца, така тотално да се издъни, както това става с бюджета на страната. Тя или е направена от напълно неграмотни хора, или никой не я изпълнява. Какво толкова се случи в България между декември и март,че в бюджета да се отвори толкова голяма дупка, което пък от своя страна да налага рязане на разходи? През декември не се ли знаеше,че света и страната са в криза? Знаеше се! Още през ноември 2009г. специализираната преса предупреждаваше,че прогнозите на финансовото министерство са напълно нереалистични относно залаганите по-високи приходи за 2010г. в сравнение с тези от 2009г. Защо не ни обяснят откъде реално идва проблема? Защото не искат.

А най-големия проблем е в намалените постъпление от ДДС. Това е истината за издънения бюджет. Приходите от ДДС са 919млн. лв. или 2/3 от събраното за същия период през 2009г. Най-голямата драма на бюджета е намалените...

Прочитане на целия коментар
постъпления от този данък. А причината за това е намаленото вътрешно търсене, просто защото хората НЯМАТ ПАРИ, От там и оборотите са по-ниски, а също и вноса. Тогава Дянков и сие ни уверяваха,че под вещото ръководство на ген.Танов в митниците и опъване на кабел между тях и НАП приходите ще нарастнат. Е, какво стана? Сега очакват през март компаниите да платят корпоративен данък и ......... дупката да се позапълни. Ама няма да стане! Щото тези компании просто няма да реализират печалба. Хората не потребяват, респективно стопанската активност е замряла, а много фирми чакат дължимото от държавата.

Борисов и Дянков имат основание да се оплакват от лошото наследство. Основателни са упреците към предходното правителство. Но колко време още ще се вадят скелетите от гардероба? Не е ли време да престанат да реват и да се хванат за работа? Време е! Не се ли обясняваше от вещи специалисти, че е по-добре страната да завърши с 2% дефицит за 2009г., но да се разплати с компаниите и да върне ДДС? Сега със сигурност от тази глупост хора са останали на улицата, намаляло е потреблението, респективно приходи от ДДС. И тези хора - останалите на улицата - вече са на хранилка при държавата / на помощи /.

Как точно мерките на Дянков за орязване на приходите на държавните служители, имащи фискален ефект от около 300 млн. лв., ще бъдат антикризисна мярка? Няма да бъдат такава! Ще намалеят възнагражденията на служители на бюджетна издръжка, а това ще окаже натиск и върху заплатите в реалния сектор, като ще ги натисне надолу. От там и по-малко потребление, по-малка активност на стопанските субекти, по-малко приходи в хазната от косвени данъци.

Но това мили тарикати ще ви дойде малко по-късно. Сега куките са ви виновни.

Няма коментари: