петък, 29 май 2009 г.

Парламентът обезсмисли референдумите

Парламентът гласува строги ограничения за референдумите

В България, както обикновено, всичко е с краката на горе. Истината е: за избори за народно събрание, където избора е между повече от 4ри партии ако участието е под 67% изборите трябва да са невалидни. При народно допитване (референдум) и 1% (един процент) е валиден.
Това което се премълчава е че човек (избирателя) по даден въпрос може да има следните мнения: ДА, НЕ и НЕЗНАМ. При референдум избирателя има възможност да упражни и трите възможности: може да гласува с ДА, може да гласува с НЕ и може и да не гласува - НЕЗНАМ. Ето защо при референдум дори и 1% е валиден. Този един процент има мнение (ДА или НЕ) и го изразява. Останалите 99% са НЕЗНАМ и дори и да гласуват те ще са с това си мнение. Тоест изборите са валидни.
Съвсем друга е картината при избори за народно събрание или при мажоритарни избори за президент. При този вид избори избирателят може да упражни единствено и само мнението си ако е ДА. Останалите избиратели които имат мнение НЕ или НЕЗНАМ могат да го упражнат единствено и само ако не гласуват. В този случай избирателната активоност трябва да е такава че да бие онези избиратели които са с мнение НЕ и го упражняват по единствено възможния начин - като не гласуват.
Ето защо ако се избира само един кандидат изборната активност трябва да е над 33% за да са валдни изборите. 100 избирателя - 33 са ДА, 33 са НЕ и 33 са НЕЗНАМ.
Ако се избира между двама кандидата или две партии - изборната активност трябва да е 50% за да са валидни изборите - от 100 избиратели 25 са ДА за едната партия, други 25 са другата, 25 избиратели са НЕ и останалите 25 са НЕЗНАМ. Тоест 25 НЕ трябва да са бити от 25 ДА или 50 участвали.
Ако се избира между 3 партии то избирателната активност трябва да е 60% - от 100 избирателя - 20 са ДА за едната - 20 за втората и 20 за третата и те трябва да са повече от потенциалните 20 НЕ.
При 4 и повече партии/кандидати избирателната активност трябва да е най-малко 67%
Такава е истианата, която усилено се прикрива от всички политически играчи. По този начин те плюят на нашия глас, който в множестовото си е НЕ. Но те като признават избори с невалдно участие си осигуряват властта. При положение че имаме БСП, СДС, ГЕРБ, ДПС и АТАКА и само 50% активност то теоритично 25% са НЕ, 25% са НЕЗНАМ и останалите 50% се разпределят между 5 партии. Да кажем че БСП е с 10%, СДС с 10% ГЕРБ с 15% ДПС с 5% и Атака с 10%. Вижда се че нито една партия не може да бие 25% на НЕто, които не са гласували. Тоест предлагания ни (на нас избирателите) избор е отхвърлен, но това се премълчава и избора се приема. Тоест те не се вслушват в нашия глас който им казва такива каквито сте НЕ ви искаме, променете се. Те си я карат както на тях им изнася и ни лъжат че има валидни изобори че има демокрация.

Няма коментари: