петък, 12 декември 2008 г.

"Подкрепете местният шериф!"

Имаше един такъв филм навремето... Сега дойде момента да подкрепим хората, чиито труд рядко виждаме, но по стар български обичай коментираме. И тъй като полицейският форум случайно или не беше заличен, прихвърлям голяма част от неудобните въпроси към Министър Миков тук.

Щом като бюджета на МВР е малък, недостига, защо за догодина не издействате по-голям?
Защо в Правосъдното министерство имат толкова пари за премии и 13,14-та заплата?
След като няма пари, променете закона и позволете на служителите на МВР да работят втора работа!
Г-н министър,къде бяхте, когато на колегите от ПСО им повдигнаха обвинения от СВОП и им наложиха мярка "парична гаранция" колкото една тяхна месечна заплата?
След като изменихте Закона за МВР и актуализирахте Правилника за прилагане на закона за МВР, Каква точно е структурата на МВР в момента?
Господин Министър къде работите или по правилно е да попитам работите ли изобщо?
Защо няма униформи за състава, не е ли грозно да ходи изтрит и зашит, разпокъсан?
Кога ще кодирате радиоефира? Не сте ли чували че ни СЛУШАТ?
До кога ще текат далаверите с униформеното облекло? Не може един глупав униформен панталон да е по скъп от панталон в приличен магазин за официални дрехи.
Колко са телеписките и каква икономия на заплати ще се направи когато те се съкратят?
Може ли след като полицай в изпълнение на служебните си задължения и заловил цигани които късат българския национален флаг, никой от висшето ръководство на МВР, пресцентъра или т.нар. НПС на "медийната звезда" Рашев да не реагират и да застанат зад него, а това да направи обществеността с подписка. В коя страна го има това????
Г-н Министър, полицаите при изпълнение на служебните си задължения не са ли неприкосновени? и ако е така какви мерки предприе МВР в тяхна защита при използването на правомащията си по закон?
Как ще спрете корупцията, когато търсим спонсори за:
балатуми, бюра, боя, хартия, тонер, кламери, химикали, бензин, гуми?.....
След като домакина не ми дава листи, на какво да пиша г-н Министър, на вестник ли? С какво да пиша г-н Министър, с патешко перо ли?
Къде и в коя инструкция или нормативен документ е упомената броя на живущите, големината на района обслужван от ПИ и МлПИ?
Знаете ли че дрехите които ни дават в гранична например строеви панталон е 45 лв. същия на Горубляне от същата фирма материал и цвят е 15 лв.!?
След като искате да се икономисва всяка стотинка в МВР, изключвайте климатроника на служебния Ви автомобил, и защо на тържествата в гр. Велико Търново когато няколко часа сте били официален гост, автомобилът Ви и този на антуража Ви са били "паркирани" с включени двигатели и климатроници? Това не е ли разхищение на средства?
Защо на директорските етажи тоалетните се заключват, вътре има тоалетна хартия и топла вода, а на другите етажи няма тоалетна хартия, няма топла вода, и няма ел. крушки като изгорят?
Защо Миков лъжеш, че няма свободни места в полицията, като от липса на хора изнемогваме?
Какъв процент от щатните работни места в МВР са незаети? (Защото смятам, че недокомплектът надхвърля 10 %)
При формирането на фонд "Работна заплата" предвидени ли са средства за тези бройки? Ако да, къде са въпросните средства?
Защо полицейските автомобили нямат аптечка, пожарогасител, триъгълник, светоотразителна жилетка? Нима не се налага понякога ползването им? А закона, какво говори в този случай? Да ги спрем от движение, защото са опасни ли?
Г-н Министре, защо се изразходват (да не кажа прахосват) толкова средства за задочно обучение висше образование на служители в АМВР, а след дипломирането им не се възползвате от техния потенциал!
Всяка година завършват средно 30 -35 служителя - използване на инвестициите вложени в тях =0? А същевремено ревем за липса на квалифицирани кадри и апелирате за цепене на стотинката!
До кога ще продължават да се подиграват с порционните-30лв.?
До кога ще търпим своеволията на разни некадърници-началници-парашутисти бивши военни?
До кога ще търпим всички да говорят колко сме корумпирани?
Догодина като наближат изборите,пак ли ще има устна заповед да не се съставят актове на лица от етническите групи по чл.6 от ЗБДС?
Как и защо се планува СПО (спец.полицейска операция) като се знае, че лимита за гориво на всички патрулни автомобили е изчерпан?
Защо е необходимо порицаите от малките градчета да отделят пари от семейния си бюджет за закупуването на служебен автомобил и за дооборудването му с газова уредба за нуждите на съответното РУ? Или да търсят спонсори за целта - това не е ли предпоставкя за вид "корупция"? Или в служебната харектеристика на полицая е записано и задължението да проси пари от тази или онази фирма за нуждите на МВР?
Кога ще спре разделението по длъжности при раздаване на карти за почивка в станциите на МВР
Кога ще се промени унизителното отношение на наблюдаващите прокурори към колегите дознатели (указания към конкретно дознание написани на откъснато парче от амбалажна хартия)?
Кога психолабораториите към ОД ще се използват за "отстрелване" на неудобните служители?
До кога юристконсултите в МВР ще изготвят правно необосновани предложения за освождаване от служба,който падат в съда още на първото заседание?
Кога въпросните юристи ще защитават позицията на служители попаднали в ръцете на ВП и Следствие (примери с колегата от с.Бояджик ОД Ямбол и граничният полицай,застрелял бракониери)?
Искам да знам
1. Защо кабинета в който работя само балатума е служебен?
2. Защо се налага да вадя пари от джоба си за да мога да работя нормално като в 21 век с компютър принтер и т.н.?
3. Защо се налага да си купя униформен панталон по 20лв. /по удобен е от служебния и не се мачка толкова/ при цена на служебния 35-40лв.?
4. Защо когато имам извънреден труд не ми се заплаща изцяло а ми казват ще почиваш /с почивката си ли да нахраня детето си или да го облека/?
5. Защо се налага да търся спонсори за най елементарни неща /кламери, химикали, листи и др./?
6. Къде е тази модерна техника и апаратура за която всички говорят, защото аз нищо не съм видял от нея?
7. Защо при провеждане на СПО връзката по между ни и със дежурния трябва да става по личните ни мобилни ни телефони?
8. Защо изобщо трябва да има лимит на служебния телефон и при надвишаването му трабва да плащаме?
9. Какво да обличам като застудее още малко, бележките които ми дадоха от вещева служба ли?
10. Защо отношението на държавата е такова към нейните служители?
11. Ние ли /разбирай МВР/ сме най неработещото звено в държавата и за това ли не заслужаваме адекватно заплащане за положения от нас труд?
Господин министре, питам аз, кой ще ви пази задниците, когато напролет "общедството" започне да протестира "мирно" на "Александър Невски"?
Защо в ДАНС вземат над 800лв за дрехи, а в МВР 400 ?
Кога дознателите ще получат обещаните от ВАС 200 лв към заплатите си?
Кога към закупените от МВР компютри ще бъдат доставени и принтери и консумативи?
Защо в СДМВР се дават 24-часови дежурства, а се почива само един ден, а не три?
Защо положеният в почивни и празнични дни труд не се отчита коректно и не се заплаща? Защо при 24-часово дежурство в петък срещу събота, например, се заплащат само 8 часа извънреден труд? А останалите ?
Защо положеният извънреден труд през седмицата/преди 08.30.ч. и след 17.30.ч./ не се отчита и заплаща?
Защо летния строеви панталон е с 65% вълна и струва 46 лв, а нормален летен панталон на "Парушев", който не спарва, не се мачка, не се "заваля", съхне и се глади лесно, с търговската надценка струва 28 лв?
Защо новите служебни "Астри" ги дават с изкорубени касетофони и снети пожарогасители? Без аптечки, без апарати за изкуствено дишане - вярно е че сме гадове, но на пътя правим такова и на по-големи от нас? А триъгълници? А конуси? А полицейска лента?
Защо назначавате за офицери в МВР висшисти, завършили ветеринарна медицина, химия, педагогика, социални дейности и др. като след това ги пращате за една година на обучение /следват и няколко години за адаптация, ако не избягат/, а колегите, завършили задочно АМВР стоят сержанти с години, без да могат да развият потенциала и приложат знанията си, при положение че са готови кадри - назначаваш ги и започват да работят? Затова ли държавата е харчила пари за тях?
Защо за 250 щатни автомобила в Стара Загора се полагат 1000 лв. на месец за части, при положение, че само комплект съединител за астрата струва 350 лв, а крушката за фар е 25? И защо за тези 250 автомобила за зимата се доставят 150 гуми, и то летни? И защо за автомобилите се полагат гуми на определен пробег, без да се отчитат зимните условия, за да се предоставят зимни гуми?
Защо в моя Участък на МВР, ОДМВР е предоставило само телефонната централа и радиостанциите, а цялото останало оборудване е общинско и спонсорско? А мислите ли кой ни плаща тока и водата? А мислите ли, че 200 лв за отопление стигат за дърва или въглища за десетте стаи? А питате ли кой ни направи парното и ни купи два спонсорски автомобила? А кой ни дава гориво и части за спонсорските автомобили"? А компютри? А принтери? А елементарните листове, консумативи, индиго, химикали...
Господин Министър,защо чифт зимни кубинки струват 66 лв,а на пазара ги продават по 40 и къде къде много по-здрави от нашите цървули?

-------------

А ти, скъпи учителю, който иначе много уважавам, но който коментираш по форумите неща, за които само си чул по "независимите" български медии, определено не работиш по 8 часа на ден - имаш няколко учебни часа, които след като ги избуташ си тръгваш. Лятото ползваш гарантирано най-дългата отпуска от всички държавни служители. Можеш да си позволиш в началото на 15 септемри да откажеш да влизаш в час и да ходиш на работа, като по този начин блокираш образователната система с месеци. Не си лягаш вечер с мисълта, че може всеки момент да те събудят за поредната полицейска акция и да излизаш при -7 градуса да обхождаш патрулния район. Не внимаваш дали от някой ъгъл може да изскочи поредния наркотърговец и да ти тегли куршума. Ежедневната ти работа не се състои в това да гледаш обесени, разчленени, с отрязани глави и мозък и черва стелещи се по асфалта. Не вадиш трупчета на новородени от казаните. Не ти късат пагоните и не ти обясняват, че са синове/дъщери на незнам си кой си и веднага ще те уволнят. Не ползваш пишеща машина, която е на възраста на майката ти. Не те заплашват че знаят къде живееш и че ще убият семейството ти. Началниците ти не ти обясняват, е си малоумен, ,че ще те накажат,изхвърлят и ще умреш от глад. Не си купуваш всеки ден листи с хартия, химикали, моливи, не си носиш личния компютър от вкъщи за да вършиш служебна работа. Не навърташ 100 лева сметка на личният си телелфон за да призоваваш хора, защото не можеш да ги намериш на адресите и служебните телефони не могат да избират мобилни оператори. Не каниш в кабинета си , в който всичко се разпада, някой новобогаташ, който ти обяснява,че балатума и печките в районото ги е купил той и не можеш нищо да му кажеш защото това е истината. Не ти обясняват всеки ден че могат да те купят и продадат без да им мигне окото. Не се срещаш всеки ден само с мизерията и нещастието на хората и не ти се скапва психиката за отрицателно време, и най важното вероятността децата ти да останат сираци е много по малка. Мога да ти изброявам много разлики, но няма смисъл. Вместо да принизяваш професията на другите, замисли се какво би правил ако си на тяхно място.

Всички трябва да разберат елементарната истина ако полицая не е осигурен нормално той няма да се чувства длъжен да защитава обществото и гражданите му. Напълно съм съгласен и намирам за резонно въпросите поставени от полицаите. Не схващате ли, че това именно са полицаите, които са на улицата, които първи се сблъскват с престъпниците, а не са онези офицери, за които понятието за студ е онова зад петкамерния прозорец в кабинета им? Който им завижда - да иде да пробва. Друг е въпроса с учителите, с учените, с лекарите, сестрите и т.н. - и те са зле но нека караме подред. Армията и полицията са "кучетата" на държавата. Това са хората които нормално са приели че ще трябва да се жертват ако се наложи за да запазят някакво обществено статукво. Това е. Много е лесно отстрани да се реве по тях ама като опре ножа до кокала всички се надяват че "полицията ще си свърши работата - нали за това им плащат". Гот! А сега замислете се колко им плащаме?!! Престъпниците избягали с много бърза кола - а на полицията какви дадохте? Заредихте ли ги с бензин? Полицаите станали корумпирани - ами вие граждани сте го допуснали. Колко протеста направихте за корумпирани ченгета? Защо си позволявате да давате подкупи, когато ви хванат в нарушение?

Кога най-накрая българина ще спре да гледа другия и да прави на такава база глупави и абсурдни изказвания. Кога в България хората ще гледат обективно на нещата? Полицаите ли са виновни, че на учителите или мед. сестрите са им ниски заплатите? Като имате проблеми в дадена професия или бранш отстоявайте си интересите, търсете решение, но оставете другите, които нямат нищо общо с вас.

Искания на полицаите:

1. Нов, истински, синдикат, с който да са запознати всички служители в МВР.

2. Да бъдат подобрени условията за работа, както в районните управления, така и на тези, които патрулират навън.

3. Нови униформи и обувки, които да не се налага да се сменят през 3 месеца (за избеляване или пропускане на вода)

4. Държавата да те защитава без излишна бюрокрация, с точен и ясен законов текст за посегателство над служител от МВР.

5. Адекватна заплата.

6. Всички служители с над 25 г. стаж да бъдат освободени. Подобаващо.

7. Подобряване на материалната база и условията на труд в РПУ-тата.

8. Плащане на извънредния труд всеки месец.

9. На официални празници и почивни дни нормално заплащане, както е по Кодекса.

10. Постоянно наличие на дрехи във вещевите служби.

11. По-голям лимит за служебните коли.

12. Незабавно уволнение на служители при корупция.

13. Правомощия, гарантиращи неприкосновеността на служителите от МВР при изпълнение на служебните задължения.

14. Промяна в НК, осигуряваща на всеки, дръзнал да вдигне ръка срещу полицай ефективна присъда - лишаване от свобода.

15. Приемане на Европейската харта на полицая и в България.

Няма коментари: