сряда, 26 ноември 2008 г.

Мафията е законът в България

Мислех и аз да напиша нещо, но човека си го е казал. Ясно и конкретно.

Решението на Еврокомисията за наказанието на България е безпрецедентно, което обаче не означава, че e неочаквано. Ясно беше, че София не е взела необходимите мерки, въпреки че беше предупредена. От самото й приемане в Европейския съюз бе ясно, че страната ви не полага достатъчно усилия. Тя се оказа лошият ученик на съюза. И не мисля, че решението на Комисията да не върне акредитациите на двете агенции по програма ФАР, е прекалено строго. Ако Брюксел беше толкова строг, нямаше да позволи на страната ви да влезе в ЕС и щеше да забави присъединяването й с една година. Това щеше да е строго наказание.
Днес минималното, което може да се направи, е именно мярката, която предприе завчера комисията. Проблемът на вашето правителство е липсата на доверие на международната сцена. Проблемът в момента не е санкцията, която ви наложи Европейската комисия. А посланието, което бе изпратено към целия свят. То гласи: България е една корумпирана държава, държава, в която мафията е законът.
Истинският проблем са не спрените евромилиони, а това тежко политическо послание. И дано българското правителство и общество го разберат.
Смятам за пълни глупости някои твърдения, че причините за решението на ЕК са не корупцията у вас, а натискът над европейските политици да внимават за парите в условията на финансова криза.
Реалността е съвсем различна. Световната финансова криза все още не се е усетила на ниво европейски бюджет. Истината е, че България трябва да се залови със собствените си проблеми. Това е типично за българските политици - да търсят проблема на друго място. Подобно на дете, което е заловено в килера да бърка в буркана с мармалад. Питаш го какво прави, пръстите му са омазани със сладко, а то казва: Не съм аз. Ето така постъпват и вашите политици - казват: "Не сме ние". А проблемът е точно при тях. Вярно е, че Румъния, която влезе в ЕС заедно с България, също има проблеми. Не познавам добре ситуацията в Румъния и не мога да правя сравнения с вашата страна.
Но е видно, че Букурещ предприе действия и положи наистина големи усилия. Решението на ЕК, макар и да засяга вашата страна, ще послужи като предупреждение за румънците. Преди време страната ви изпреварваше Румъния в борбата с корупцията. И после неочаквано всички усилия секнаха.
Смятам, че България не трябваше да се присъединява към европейското семейство на 1 януари 2007 г. Нейният проблем са не хората, а политиците и липсата на политическа воля за промяна на нещата.
Жан Катрмер
кореспондент на в. "Либерасион" в Брюксел

Няма коментари: