четвъртък, 3 януари 2008 г.

И падна сняг...

И първият сняг за 2008 година успя да изненада управляващите и местните власти. Въпреки предупрежденията на метеоролози три дни предварително, че се задават снеговалежи, въпреки свръхскъпия и свръхненужен сателитен център, снегът заваля тихо, натрупа и осъмнахме изненадани...
Когато лятото бяха големите пожари, министърката на бедствията и авариите се излежаваше на плажа в Монте Карло и си правеше атракционни обиколки с хеликоптерче. А сега, когато някои селища са потънали в сняг до шия, тя е просто в отпуска... И упорито се твърди, че почистването на улиците не било задължение на Гражданска защита. Които дори не си вдигат телефоните. Ами сигурно не им е задължение. Ако падне Луната пак няма да им е задължение, може би това ще е задължение на астрономите... Въобще в тази страна никой не приема присърце задълженията си и винаги някой друг му е виновен... Виновен затова, че 20 см сняг в градовете блокира градският транспорт и провали първият работен ден на новата година, виновен, че снегът не спирал и трупал, виновен, че нямало достатъчно техника, или виновен, че се експериментирало с нова технология за чистене на сняг... А новата технология е цистерна с пръскалки, къде църцори, къде не... И ако централните улици бяха полуизчистени 24 часа след спирането на снега, то за кварталните не смея и да мисля. И ако за тях ще се наложи да чакаме пролетта, то не знам защо изобщо ги плащаме тези данъци, когато за тези пари може да си създадем квартални фирми за почистване и да вземаме винетни такси на преминаващите. Да, ама тогава общината ще се сети, че улиците са нейни!
Въобще целият този цирк с предизвестен край вече започна да омръзва. Лятно време ни изненадват дъждовете или сушата, а зимно време ни изненадват снеговете. Те не били очаквали да завали сняг. А какво да завали бре, мили чиновници? През януари какво вали от небето? Изберете едно от трите:
а) домати;
б) яйца;
в) сняг;
И ако сте отоворили вярно на този въпрос, ето ви следващия - Какво ще ни изненада напролет:
а) Дядо Коледа;
б) Снежанка;
в) наводнения;
А министърката-бедствие още отсега да си планира отпуската!

Няма коментари: