петък, 30 ноември 2007 г.

По 100 лв на пенсионер

Пръв новината съобщи премиерът Сергей Станишев в кулоарите на парламента. Той обясни, че за двойните добавки ще са необходими 230 млн. лв.

А какво говореха представителите на правителството само преди месец:

Според министъра на образованието Даниел Вълчев цифрите които ще се получат, ако бъде изпълнено синдикалното искане, са други. По думите му тогава началната учителска заплата ще стане 520 лв., а максималната над 900 лв.
По думите му около 200 млн. разделят офертите на синдикатите и правителството и те няма откъде да се вземат, защото кабинетът е длъжен да опази стабилността в държавата.

При това тия 200 млн. учителите щяха да ги вземат на части през цялата 2008 г., а сега те се изсипват за един месец. Значи дестабилизацията и хиперинфлацията не ни мърдат!
Да видим сега какви ще ги говорят арогантните министри, които през цялата стачка се тресяха от симулиран гняв и тревожност за стабилността в мизерията и славословеха правителството, което твърдо било решило да я запази.

Надменният маниер на управляващите в стил "Ние, умните, знаем едни важни работи, дето вие, глупавите, не ги разбирате, затова няма да се хабим да ви ги обясняваме" е неизменна линия на поведение на няколко поредни български правителства. Това безцеремонно поведение винаги води до едно и също нещо - провал на управляващата партия на следващите парламентарни избори.

Понеже по лични впечатления в България помним до две, максимум до три години, ще припомня реплика на сегашния премиер, тогавашен лидер на БСП, отпечатана във вестник "Сега" от 07.11.2003 г. Тогава той нарича бюджетния излишък - "черната каса на управляващите" именно поради липсата на задължение за отчетност пред парламента. Днес, 5 години по-късно, се оказва, че поддържането на бюджетен излишък всъщност е "модерна европейска политика", както отбелязва министър Орешарски в отговор на парламентарно питане на депутата Мартин Димитров. Как се менят нещата само... тц, тц!

Няма коментари: