събота, 12 юли 2014 г.

КОЙ открадна една частна банка?

По повод ситуацията с КТБ по света излязоха публикации, в които се изразяваше учудване как е възможно така да се събори една търговска банка, а също, че намесата на БНБ е била късна и неадекватна.

Но след изявленията на Борисов във вторник се вижда ново развитие. След като събориха банката, сега се опитват да я откраднат с помощта на държавата.

Борисов настоя за спешна актуализация на държавния бюджет заради рекапитализирането на Корпоративна търговска банка и “Креди агрикол”, които в момента са под специалния надзор на БНБ.

Основен акционер в банката е Цветан Василев. Пеевски и зараждащата се коалиция на ГЕРБ с ДПС (поне синхронните им действия досега) дават признаци, че искат да му откраднат банката (и принадлежащата й „Креди агрикол”).

Как ще стане това?

Държавата вдига уставния капитал, като вкарва в нея пари, за да покрие ликвидността. Така на практика я национализира. Цветан Василев от основен акционер става миноритарен. Акционерите ще си прехвърлят и разпределят акции, ще влязат нови, накрая банката ще я управлява който трябва.

За тази цел ще променят бюджета на държавата, както иска Борисов.

Сега нека припомним кой как започна банковата криза, кой как я подклаждаше.

Да си спомни също, че главният прокурор беше фаворит за този пост на Борисов и предизвестен избор. Нека си спомни и репликата на бившия градски прокурор Кокинов към Борисов в оня запис: „Не се смей, ти си го избра”.

Също репликата на Цветан Цветанов и др., че Цацаров е близък с Пеевски.

Нека си спомни как Искров остана на поста си, когато Борисов дойде на власт. И как медиите на Пеевски обслужваха Борисов и са започнали отново – достатъчно е да му разгърнеш вестниците от тия дни.

Паралелно с тия събития новоизпеченият политик Николай Бареков се опитва да открадне ТВ7 с претенции, че му дължи пари, а мутри охранители заплашват там журналистите.

Като сложат ръка на банката, със сигурност ще вземат и телевизията, освен ако Цветан Василев не е успял да я отдели като фирма от банката.

Цялото минало лято по площадите се чуваха викове „мафия” и „олигархия”.

И ето ги сега в действие както никога досега. Защо тогава е такова мълчание, а даже проблясва и злорадство, че фалира банка и пропада телевизия?

Въпросът е принципен, не е до Цветан Василев.

Да не би и т.нар. гражданско общество да иска само да се махне мустакатият банкер, а друг проблем няма? Гражданско общество не се прави със селяни. За сетен път стана ясно кой подклаждаше протестите срещу правителството и с каква цел. Сега не виждам дори 5 души да са излезли на протест срещу бандитското завземане на една частна банка с цел ограбването й. Мълчат медиите, мълчи затъпелият от шашкънии народ. И чака Спасителя -  да дойде с маркуча да ги оправи. За пореден път...

Няма коментари: