петък, 17 април 2009 г.

Този Див Див Запад...

Случи се и при нас... Върнахме се назад до времената на Дивият запад. Вчера отвлекли "бизнесмен", днес извършиоли грабеж над дилижанс, пардон микробус, утре?!...

Днес май пак са отвлекли още един... Скоро по медиите ще се публикуват новини за това кой известен бизнесмен не е отвлечен все още. В отговор на зачестилите отвличания министър Миков пък предприе допълнителни съкращения на работещи структури в своето министерство. Тактиката "спасявай се по единично" май вече не работи. Тия дето си мислеха, че в България е достатъчно да имаш много кинти и животът е супер малко ще се стреснат. Да си купиш джип, за да не те притесняват дупките, да си купиш вила във Витоша, за да не дишаш гадния въздух на София, висок дувар и охранителни системи, за да не зависиш от полицията, черни стъкла, да не забелязвш мизерията и обратното и т.н. вече не е достатъчно.
Дали на българина ще му уври главата, че трябва друг похват? Дали пък на т.нар. интелигенция и бизнес елит няма да им уври главата, да вземат да попроменят тая бандитско-просташка ценностна система и тия херои дето сами подкрепяха? Съмнявам се. А и си мисля, че вече е твърде късно.

В началото на 1990 година наистина имаше и обикновени, но и предприемчиви хора, които направиха частни фирми и бързо започнаха да натрупват капитал. Тогава това беше лесно, защото примерно в търговията имаше дефицит на стоки, нямаше такава голяма конкуренция, а и хората имаха посъбрани по бай Тошово време пари. Една стока се продаваше с 200-300% надценка и така за кратко време можеше да удвоиш,утроиш и т.н. капитала си... Да ама, ако го имаш, а тогава рядко имаше хора, които могат да извадят 100 000 лв ,а и да имаше те не ги рискуваха, защото времената бяха несигурни! Точно тогава се появиха "партийните" пари станали печално известни като "парите раздавани в куфарчета"! Така на избрани (послушни !) хора бяха раздадени различни суми, но напълно достатъчни да направиш "летящ старт" в бизнеса и бързо да задминеш тези, които са се мъчили да натрупат някакъв първоначален капитал... Още повече, че въпросните новоизлюпени "бизнесмени" получаваха освен наготово първия си милион и доста протекции и привилегии... Така постепенно нормално прохождащите в бизнеса хора бяха изместени и принудени да фалират за сметка на тези с "партийните куфарчета". Така на практика започна и унищожението на средната класа у нас! А защо всичко това се случи за наша сметка? Ами защото парите от "партийните куфарчета" това бяха народните пари събирани десетилетия в пенсионни, здравни, социални и др. фондове от Партията - държава! Това са пари заработени с много труд от нашите майки, бащи, дядовци и баби, които така и никога не достигнаха до тях... Затова сега баба ми получава 160 лв пенсия, а е работила и съответно и е удържано при 40 години трудов стаж! Да не говорим за влоговете в ДСК, където хората внасяха на деца и внуци с десетилетия, а за една нощ събраните от тях пари се оказаха вместо 20 000 например 20 лева!

Мисля си, че донякъде сами са виновни бизнесмените, защото точно тези богатите бизнесмени спонсорират кампанията на политици, които ни управляват некадърно. Един вид си направиха автоголове, като искаха и получиха слаба държава и калпави и корумпирани политици...

Няма коментари: