сряда, 4 февруари 2009 г.

За еуфорията покрай сиренето и млякото

Прокуратурата рови в млякото и сиренето

До колкото ми е известно, преди две години в България останаха да работят само отговарящите на европеските стандарти. Всички останали бяха затворени. И какво? Пак некачествена продукция. Или това е поредната кампания за да бъдат увеличени цените на млечните прдукти? А дали пък не се прави в интерес на вносителите от ЕС и дали вносните млечни продукти са с по добро качество? Дали пък не ни заливат с внос, който поради неспазени стандарти не може да се пласира у тях? Кой ни гарантира на нас в България, че вносното е по-качествено? А кой ще ни гарантира, че като се увеличат цените на нашите, пак няма да се произвеждат от същите боклуци? Нали и боклуците са вносни?!

На практика в страната няма институция, която реално да гарантира годността за консумация на стока, която ние плащаме скъпо и прескъпо. Според мен контролът трябва да е на изхода на предприятието, а не маса чиновници да стоят и да чакат някой да им подаде сигнал. ОК, ако се натровиш ще подадеш примерно, но ако няма никакви очевидни последици от изяждането на дадения продукт и ние реално не знаем какво слагаме в стомасите си, тогава какво правим?

Най-новата идея на нашите умни глави, е да бъде изработена инструкция, в която ще бъде разписано какъв трябва да е процентът на мазнините, на протеините, на калориите, калция, колко време трябва да зрее продуктът и т.н. Инструкцията няма как да бъде задължителна в условията на свободен и конкурентен пазар, но производителите, които спазват технологията, ще получат правото да поставят на продукцията си специален стикер.Стикерът ще позволи и на потребителите да се ориентират по-лесно в търговските обекти. Така в магазина купувачът ще различава истинското сирене от сиренето с растителни добавки. Това на теория.

На практика ще имаме два щанда, на които ще има едно и също сирене. Само, че това без стикер ще е два пъти по-евтино от другото, което ще е със заветния стикер.


И нито дума за това кой ще следи, че наистина се прави от такова нещо. Какво пречи на една фирма да направи за известен период сирене, за да се сдобие със стикери и после да прави бълвочи. Май наистина ще се окаже вярно, че българските стоки са мит.

Хората ще си купуват евтини химии на ниски цени, а гъзарите евтини химии в готина опаковка и на високи цени.

Няма коментари: